11 januari, 2018

Meltdown, Spectre en wat Sentia er aan doet.

alt text image

U hoorde er ongetwijfeld al iets over in de media: Meltdown & Spectre. In deze nieuwsbrief geven we u meer inzicht in wat Meltdown en Spectre precies voor uw bedrijf betekent en wat Sentia eraan doet om uw omgeving er tegen te beschermen.

 

Wat is nu Meltdown & Spectre?

Meltdown & Spectre zijn twee veiligheidsproblemen die voornamelijk processoren van Intel aantasten, maar ook de AMD en ARM-processoren blijven niet gespaard.

 

Het veiligheidsprobleem houdt in dat softwareprocessen op servers en computers in theorie data zouden kunnen opvragen van andere softwareprocessen. Normaal gezien is dit niet mogelijk door geheugenisolatie, maar de twee bugs achter Meltdown en Spectre zorgen ervoor dat er toch mogelijk gevoelige informatie kan gedeeld worden tussen processen.

 

Meltdown (enkel Intel) stelt een kwaadaardige applicatie in staat om het geheugen van de kernel uit te lezen. In de kernel worden zaken als het opslaan van bestanden en openen van netwerkverbindingen geregeld.

Spectre (Intel/AMD/AMR) geeft niet alleen toegang tot het kernelgeheugen, maar ook tot het geheugen dat andere applicaties gebruiken.

 

Daardoor zijn willekeurige gevoelige gegevens op te vissen, wachtwoorden, documenten en mails behoren tot de mogelijkheden


Wat betekent dit voor jou?

Gelukkig zijn er al verschillende updates uitgebracht, zowel voor de besturingssystemen Linux, Windows en OS X. In de media zijn er berichten verschenen dat de updates zorgen voor een extra stuk rekenwerk en dat dit mogelijks negatieve impact zou hebben op de performantie van bepaalde systemen. Bij het schrijven van dit artikel heeft Sentia reeds tal van uitvoerige tests en patches uitgevoerd en tot op heden heben we nog geen negatieve cases vastgesteld.

Uiteraard volgt Sentia de verdere evoluties bij de verschillende instanties voor u op en ageert waar nodig.


Heb je nog bijkomende vragen of bezorgdheden?

Contacteer ons Operations team voor meer detail en bijkomende informatie.

 

Klik hier voor meer informatie over de kwestbaarheden

 

Questions?

Wij helpen u graag

Bij Sentia hebben wij een toegewijd team dat altijd bereid is uw vragen te beantwoorden!

Contacteer ons